Asbest Investarisatie

Het belang van een asbestinventarisatie

Een asbestinventarisatie is in sommige gevallen wettelijk verplicht. Toch komt het nog wel eens voor dat er luchtig over wordt gedaan. Daarom zetten we nog even de verschillende onderdelen van het belang van een asbestinventarisatie op een rijtje. Wanneer je direct een asbestinventarisatie wilt laten uitvoeren, dan kun je terecht bij bijvoorbeeld Homekeur.nl.

Het kan een boete voorkomen

Als je een ouder bedrijfspand of woning hebt (van voor 1994) en hier renovatie aan uit wilt voeren of het wil slopen dan is een asbestinventarisatie verplicht. Asbest is een bijzondere delfstof, omdat deze uit vezels bestaat. Het werd vroeger gebruikt voor onder andere dakplaten, dakleien, dakbeschot, isolatiemateriaal, vloeren en plafonds (met name in keukens en badkamers), leidingen, brandbestendige gedeelten zoals schoorstenen, kachels en afzuigkappen en vensterbanken. Als er geen asbestinventarisatie is of je negeert deze, dan kan je als eigenaar van het pand een boete krijgen en het bedrijf dat de renovatie of sloopwerkzaamheden uitvoert ook.

Het voorkomt ongeneeslijke ziekten

Inmiddels is het gebruik van asbest in nieuwe huizen streng verboden omdat men erachter is gekomen dat alle soorten ziekteverwekkend zijn door loslatende vezels. Bekende ziekten die door asbest worden veroorzaakt zijn: stoflongen (waarvan de prognose goed is maar er geen behandeling voor is als het erger wordt), pleuritis (een pijnlijke maar goed behandelbare ontsteking van het borstvlies), astbestwratten en verdikking van het longvlies, en de helaas bijna altijd ongeneeslijke en dodelijke kankersoorten longkanker en mesothelioom (een kanker van het orgaanvlies). Wanneer een werknemer ziek wordt, kan de schade verhaald worden op de werkgever. Maar het is natuurlijk altijd vervelend.

Het is verplicht voor asbestverwijdering

Ook wanneer je een woning wilt kopen waarvan je vermoedt dat er asbest in aanwezig kan zijn, is de asbestinventarisatie belangrijk. Een asbestinventarisatie wordt uitgevoerd op alle soorten gebouwen. Asbest kan niet worden verwijderd zonder dat er een asbestinventarisatie heeft plaatsgevonden. Soms, als de asbest hechtgebonden is, kan het blijven zitten. Met de type 0 asbestinventarisatie wordt met het blote oog gezocht naar verdachte elementen. Bij de Type A asbestinventarisatie neemt men ook niet-destructieve monsters af. Type B asbestinventarisatie houdt in dat dingen moeten worden afgebroken om het asbest aan het licht te brengen. Zo worden risico’s in kaart gebracht.