Barn deuren voor een landelijke stijl

Barn deuren, letterlijk ‘schuurdeuren’, zijn deuren die karakter geven aan je woning. Als je een interieur in landelijke stijl hebt, zijn dit type van deuren helemaal op hun plaats. Wat zijn deze barn deuren eigenlijk en waarom zijn ze zo geliefd? Wij gaan er in dit artikel even dieper op in. Laat je inspireren!

Waaraan herken je een barn deur?
Het is vrij eenvoudig: een barn deur voor binnen in huis ziet er net hetzelfde uit als een staldeur die open schuift. Een barn deur hangt aan rails en loopt op grote en meestal ook zichtbare wielen. De deur zelf is opgebouwd uit verticale planken. Om de deur extra te verstevigen worden er soms ook nog langs één zijde van de deur extra planken gemonteerd. Deze lopen schuin over de deur en vormen zo een Z- of X-vorm over de deur heen.

De moderne versie van de barn deuren
De meeste barn deuren zien er uit zoals hierboven beschreven. Maar de laatste jaren zien we toch wel heel wat varianten op deze deuren. De planken die de deur verstevigen worden soms weggelaten. Dit geeft aan de deur een strakkere look. De deur wordt ook wel eens samengesteld uit horizontaal lopende in plaats van verticaal lopende planken. Dit geeft aan de deur een totaal ander uitzicht. De deuren worden ook in andere kleuren dan de oorspronkelijke kleuren geschilderd. Zelfs in trendy en retro kleuren kom je ze tegen. Met andere woorden: je hoeft niet per sé een oud boerderijtje op te knappen om barn deuren in je interieur te plaatsen. Ook een moderne woning op het platteland of een industrieel pand in de stad kun je makkelijk met barn deuren aankleden.

Ook andere types van deuren in barn stijl
De vormgeving van barn deuren wordt niet alleen gekozen voor schuifdeuren. Ook voor binnendeuren met scharnieren kiest men soms de barn stijl. De typische planken die naast elkaar aansluiten en de Z-vormige versteviging zijn namelijk ook geliefd voor gewone binnendeuren. En ook voor ingebouwde kasten worden schuifdeuren in barn stijl gekozen. Op die manier sluiten ook je andere deuren perfect aan bij je schuifdeuren. Zelfs voor bijvoorbeeld de deuren van een kledingkast of een hoge tv-kast wordt de barn stijl toegepast. Dit zijn inderdaad dé perfecte kasten waarbij stoere schuifdeuren op rails echte eyecatchers worden.

Typische toepassingen van barn deuren
Tot slot geven wij jou nog wat ideeën waar je een barn deur kunt voor kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een dubbele barn deur voor je en-suite badkamer, als scheiding tussen je woongedeelte en je kantoor of tussen de zitkamer en de eetkamer. Waar je ze ook inzet, ze versterken het landelijke gevoel in je woning. 

Bron: deurenweb