Opkomst installatiebedrijven binnen Nederland

Het aantal zelfstandigen dat voor zichzelf begint in Nederland stijgt sterk de laatste jaren en is ook in het laatste kwartaal van 2015 weer flink gestegen. In de bouwbranche zien we ook steeds vaker eenmanszaken en ZZP’ers die zelfstandig klussen gaan aanpakken. Met name in de branche voor loodgieters en dakdekkers zien we een sterke toename in het aantal starters, als we vanuit de ogen van de starters kijken is dat absoluut een goede keuze. We zien in de branche meerdere ontwikkelingen, deze zullen we hier bespreken:

1) Tekort aan vakmensen
Het is een groot probleem aan het worden, mensen die handig zijn met hun handen. Zo ook in deze branche. Omdat het aantal ‘aanbieders’ de komende jaren dus flink zal krimpen zullen de bedrijven en zelfstandigen die de diensten blijven aanbieden een hogere prijs (kunnen) gaan rekenen. Dit is natuurlijk een logische kwestie van vraag en aanbod.

2) Blijvend werk
Wat ook een positief punt is voor de starters en waarschijnlijk ook zeker een motivatie is geweest voor de startende personen: er is en zal altijd werk genoeg zijn. Zeker door bovenstaand punt hierbij op te tellen, het werk blijft en het aantal geschikte personen daalt. Maar daarnaast zijn de werkzaamheden ook iets blijvends, zo zal er altijd onderhoud aan de CV ketel nodig zijn, leidingen vervangen moeten worden en andere zaken benodigd zijn.

3) Optioneel voordeel: broeikaseffect
Volgens veel wetenschappers is het broeikaseffect in volle gang, natuurlijk zijn de meningen hierover verdeeld, maar mocht het zo zijn dat dit waar is, heeft ook deze ontwikkeling positieve gevolgen voor de (startende) zelfstandigen. Het weer wordt namelijk steeds extremer door de opkomst van het broeikaseffect. Extremer weer betekent dat het in de winter kouder wordt en er meer neerslag zal vallen, deze ontwikkeling zorgt voor meer lekkages en andere problemen rondom huis. Ook zal je in deze weersomstandigheden sneller last hebben van het feit als een CV ketel niet werkt.